Budapest

Budapest sorprèn al visitant des del minut zero. La capital hongaresa, de gairebé 2 milions d’habitants, està dividida en dos pel riu Danubi: a l’oest Buda (i Óbuda), a l’est Pest. No en va està considerada com una de les ciutats més belles del món i és coneguda com la París de l’Europa de l’Est. La ciutat compta amb uns quants llocs que són Patrimoni de la Humanitat, més de 120 fonts termals, ponts espectaculars i una gran quantitat de llocs, barats, on menjar i beure.

bud7

Però una visita sense presses ens permetrà veure la vida real de la ciutat: mercats plens de gent, avis jugant a escacs als banys termals, gent passejant per la Illa Margaret i després bevent en un bar en ruines. Una ciutat amb una oferta cultural amplíssima, i amb un paper a la història molt més important del que pot semblar. Benvinguts a Budapest!

Com arribar-hi

Des de Barcelona hi volen Vueling, i Ryanair i Wizzair. No sol ser una destinació barata com altres on volen aquestes companyies, però hi podem anar i tornar per menys de 80€!

Com moure-s’hi

Pest, a l’oest del Danubi, és la zona que concentra més atraccions i més vida, i segurament serà la més interessant i on ens allotjarem durant la visita. La major part de línies de metro i tram circulen per aquesta part de la ciutat.

Buda i Óbuda, a l’altra banda del riu, són zones més tranquil·les i, potser, més hongareses. Hi trobarem bons miradors i l’imprescindible Turó del Castell. Aquí en farem prou a peu, si bé hi trobarem fàcilment parades de qualsevol mitjà de transport.

El bitllet costa 350Ft i és integrat: val per qualsevol dels transports. 10 bitllets costen 3000Ft.

Un cap de setmana a Budapest

Divendres, amb el que ens queda de dia, visitarem les parts més cèntriques de Pest, passejant per la vora del Danubi i les zones del Parlament i el Bélvaros.
Dissabte pujarem al Turó del Castell ben d’hora per evitar les multituds, i dinarem abans de baixar. Si tenim cames, podem caminar l’Avinguda d’Andrássy, Patrimoni de la Humanitat, fins a la Plaça dels Herois (Hösök Tere), visitar el Parc de la Ciutat i, per acabar el dia, banyar-nos als Banys Széchenyi. O bé pudem pujar al Turó de Géllert, admirar les vistes i banyar-nos als banys homònims al baixar.
Diumenge, si ens queda temps, podem aprofitar per visitar el Parlament o la Sinagoga, abans de menjar un bon tiberi hongarès i agafar l’avió.


QVEURE-HI

bud1

Turó del Castell
La zona més popular de la ciutat se situa, emmurallada, sobre el Turó del Castell, a Buda. El Palau Reial al sud, reconstruït com a mínim 6 vegades, conté la Galeria i la Llibreria Nacionals, a més d’importants estàtues i monuments. Al nord, el Barri Vell és un entramat de carrers i vistes per sobre la muralla, amb l’imprescindible Bastió dels Pescadors i la curiosa Església de Mateu.

Banys termals
A Budapest hi ha una gran quantitat de centres termals, des de meravelles d’Art Noveau als establiments més moderns. Segueixen sempre la mateixa configuració: piscines calentes i fredes, interiors i exteriors, saunes i sales de massatge. Banyador imprescindible i xancletes recomanables, els més famosos són els de Géllert i Széchenyi, on hi podrem entrar per uns 5.000 Ft.

Danubi
El gran riu europeu creua la ciutat de nord a sud. Gran quantitat d’edificis importants i monuments se situen a les seves ribes, amb parcs per on passejar i plenes de paradetes de menjar. Molt recomanable fer-hi un bon passeig, creuant el Pont de les Cadenes i tornant amb algun dels fèrries de línia que creua el riu!

Centre de Pest
El centre de la ciutat està ple de botigues, restaurants i turistes. Amunt hi avall hi trobarem places, parcs i arquitectura excepcional. Al nord hi trobarem l’espectacular Parlament Hongarès, on s’hi pot fer una, molt curta, visita guiada, i la gran Basílica de Sant Esteve. Al sud, els barris són més tranquils, més locals, amb mercats, cafès i restaurants i, és clar, botigues de records.

bud3

Turó de Géllertbud2
El Turó de Géllert és el mític mirador de la ciutat, des d’on es veu Buda a l’esquerra, i Pest a la dreta. Al cim hi ha la Ciutadella i el Monument a la Llibertat, i s’hi arriba fàcilment amb un mini-autobús local. La baixada es fa tranquil·lament a peu pel costat de les vistes, entre un bosc i per petits camins, passant entre altres monuments fins al Pont d’Elisabet. Si baixem per l’altre costat, anirem a petar directament a zona urbana, i podrem acabar la baixada banyant-nos als Banys de Géllert.

 

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s