São Jorge, l’illa misteriosa

La peculiaritat de l’illa de Sant Jordi es veu només en arribar-hi: un penya-segat allargat, si es fa per mar, o una espècie de puro, per no dir una altra cosa, si es fa per aire. Però després d’aquesta aproximació estranya gaudirem amb els petits poblets, les carreteres empinades baixant fins al mar, el famós formatge, les curioses fajãs i, sobretot, l’increïble, tranquil, misteriós ambient que envolta l’illa en general i, en particular, aquestes fajãs. Brutal!

gen4

Fajã de São João

São Jorge va ser colonitzada inicialment per flamencs que no volien quedar-se a l’illa de Flores per ser massa remota, l’any 1480, des de Topo. Velas, fundada a mitjan s. XV, en 50 anys ja havia crescut prou per ser poble, basant-se en l’exportació de fusta i tints de roba. Durant aquesta època, la falta de connexions per carretera i la topografia de l’illa van fer que les comunicacions fossin més per mar que per terra ferma, i els ports més ben protegits van tendir a desenvolupar-se millor.

Tres segles més tard la principal exportació ja havia passat a ser la taronja, bàsicament cap a Anglaterra. La falta d’un bon port va significar un fort aïllament fins a la millora dels de Velas i Calheta, i ja la construcció de l’aeroport l’any 1982 l’illa va obrir-se al món. Les principals indústries de l’illa són ara la ramadera (com no) i la formatgera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vistes de Pico des de Calheta

Com arribar-hi i moure’s-hi

En ferri, a l’estiu s’hi pot arribar fàcilment des de Terceira, São Miguel, Faial, Pico i Graciosa. A l’hivern només hi ha ferris des de São Jorge amb les altres illes de l’anomenat triangle: Pico i Faial. Atlanticoline

En avió s’hi arriba tot l’any des de Terceira (més barat) i des de São Miguel (més car). SATA

Òbviament, si anem curts de temps el millor és llogar un cotxe, per uns 30€ al dia aproximadament. Si no, i volem l’autèntica experiència açoriana, com sempre podem fer autoestop i, sens dubte, coneixereu gent que us obrirà les portes de casa seva!


QVEURE-HI

Fajãs
Les fãjas són segurament el més emblemàtic de l’illa. A diferència de les altres illes, amb cràters i calderes, São Jorge no en té ni un: es va originar a partir d’erupcions a través de fissures o fractures. La topografia donada per aquest origen va provocar les fajãs: petites planures a les vessants de l’illa, sortint pocs metres de l’oceà, que gaudeixen d’un microclima més calent que a sobre. Formades o bé per esllavissades que s’estabilitzaven al tocar mar, o per erupcions des dels penya-segats solidificant-se formant plataformes. 46 en total, a destacar São João, Cubres, Santo Cristo, Vimes i Ouvidor, no només són espectaculars geològicament. Els petits poblets, la tranquil·litat, l’aïllament, la vida quotidiana… una sensació màgica, misteriosa, que no es pot explicar ben bé fins que s’experimenta.

Velas, Calheta, Topo…
Seguint amb la tònica, els pobles de São Jorge desprenen aquest aire pacífic tan present a les fajãs. Velas, la ciutat més gran, té un centre petit però molt açoreà, amb un jardí molt bonic i un bon restaurant, sempre obert: el Restaurante Velense. A Calheta, més petit, és on hi ha la pousada, i té un port més tranquil amb unes quantes terrasses on fer-hi un beure. Topo, al sud, petit, pintoresc, aïllat, tan aïllat que abans de la carretera tenien millors comunicacions amb l’illa de Terceira. I una sèrie de poblets dignes, també, d’admirar: Urzelina, els dos Nortes, Rosais… quina delícia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFormatge
El formatge de São Jorge és molt, molt conegut, com a mínim a Portugal, i és el més conegut de les Açores. Normalment és d’un gust fort, curat i dur, tot i que evidentment n’hi ha moltes varietats. A destacar el de les cooperatives de Topo i Norte Pequeno, on podrem fer una visita on fabriquen el formatge i comprar-ne directament als productors. Aproximadament, el quilo ens pot costar uns 8€, i en trobarem a qualsevol supermercat, també. I no podem marxar sense provar les tostas mistas (bikinis) amb aquest formatge!

Cafè i petxines
El microclima de les fajãs permet fer-hi créixer plantes tropicals com el cafè. Al Cafe Nunes, a la Fajã dos Vimes, podrem provar-hi el cafè més quilòmetre zero de la nostra vida, i si xerrem amb el propietari, i no hi ha altres clients, amablement ens ensenyarà la casa (construïda per ell), les plantes, i tot el procediment. A la peculiar Lagoa da Fajã de Santo Cristo hi creixen unes cloïsses que s’exploten comercialment, úniques a les Açores. La visita val la pena només per l’espectacular localització de la llacuna salobre, dintre una fajã a pocs metres del mar.

Ponta dos Rosais
Aneu-hi a l’hora de la posta i no us en penedireu. Potser el lloc més tenebrós de les Açores, hi ha un far abandonat, on no s’aconsella entrar-hi per despreniments, que fa mitja por, sobre uns penya-segats que fan l’altra mitja por. El camí per arribar-hi ja és de pel·lícula, entre camps, sense asfaltar i com deixat de la mà de Déu. Abans d’arribar al far, un mirador elevat ens proporcionarà unes vistes d’aquest far, de l’altre costat de l’illa, i de les illes de Pico, Faial i, en un dia clar, Graciosa i Terceira, que difícilment oblidarem!

Vistes
Pot ser que São Jorge tingui les millors vistes de l’arxipèlag? Viatjant gairebé sempre a una bona altura sobre el nivell del mar, per carretera, tindrem vistes excel·lents del mar i, sobretot, de Pico i del Pico, la muntanya més alta de Portugal. Des de l’altre costat arribarem a veure, després de cingles i fajãs, Terceira i Graciosa, en dies clars. I una gran quantitat de miradors com el del Farol dos Rosais, i molts altres, ben situats, faran que cada dos per tres parem el cotxe i baixem a admirar l’horitzó.

Rutes i surf
Grans excursions connecten les fajãs, passant arran de mar o pujant i baixant cap a l’altre costat de l’illa. A més, les muntanyes centrals ens permeten també realitzar excursions 100% muntanyenques i amb bon desnivell, i parcs forestals com el de Sete Fontes ens proporcionaran bons passejos.. També, la peculiar orientació de les fajãs, juntament amb les fortes corrents atlàntiques, generen unes onades llargues i constants somiades per molts surfistes, sobretot a Fajã dos Cubres. Serà el surf més misteriós del món?

2 thoughts on “São Jorge, l’illa misteriosa

  1. Retroenllaç: Les Açores | Viatgisme

  2. Retroenllaç: Nou vol directe Barcelona – Açores! | Viatgisme

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s