L’Havana, libre!

L’Havana, la mítica capital cubana plena de vida, música, animals i cotxes clàssics. Des d’on el Partido Revolucionario governa amb més o menys mà de ferro, i on la policia demana permisos d’estància als cubans que no són d’allà. On els joves passegen pel Malecón i els guiris es deixen la pasta menjant a Habana Vieja. Totes les contradiccions de Cuba es veuen amplificades aquí, potser el lloc més capitalista del país més comunista. Benvinguts!

Fundada l’any 1514 més cap a l’interior de l’illa, invasions de mosquits van fer que la moguessin fins on és ara, a finals de 1519. Degut a la seva posició, perfecte com a última parada dels vaixells centreamericans carregats d’or que anaven cap a Espanya, va propiciar el seu ràpid creixement i, el 1607, va substituir Santiago com a capital de Cuba.

Tot i muralles i forts defensius, que bé van ajudar a repel·lir vàries vegades els francesos, l’agost del 1762 els britànics van capturar la ciutat 11 mesos, entrant des de terra. Per recuperar-la, els espanyols van intercanviar-la per Florida, i al 1774 havien acabat una 2a fortalesa convertint la ciutat en la més murallada del Nou Món.

A principis del s. XIX se li va permetre a la ciutat comerciar directament amb qualsevol part del món, i l’Havana va florir. En aquest segle van arribar totes les comoditats modernes: tren, llum, telègraf, telèfon… A finals de segle, degut a la Prohibition Era als EE.UU., van arribar-hi molts americans, tornant la ciutat un centre del joc, festes i despilfarro dels mafiosos yankis.

Això era una aberració per Fidel qui, al entrar al poder, va fotre fora aquesta gent i va convertir els brillants hotels en habitatge pels desafavorits. I així, gairebé, fins al dia d’avui, on amb l’ajuda de fons de la UNESCO i inversos estrangers sembla que l’Havana recuperi part de la seva antiga glòria.

Com arribar-hi

A l’Havana no s’hi vola des de Barcelona. Les combinacions més curtes siguin segurament des de Paris amb Air France o des de Madrid amb Ibèria o Air Europa. Els bitllets a l’illa s’han abaratit bastant recentment, i per 450€ podem anar i tornar fàcilment.

Companyies xàrter, com Evelop des de Madrid o Blue Panorama des de Milà o Roma, també hi volen bé de preu fora de temporada. En temporada alta, aquests xàrters ens trauran un ull.

Des d’altres parts de Cuba hi podem arribar en avió amb Cubana, bus amb Víazul o amb taxi. L’estació de Víazul queda allunyada del centre, pel que haurem d’agafar un altre taxi per arribar-hi (10 CUC), a més que els busos solen anar plens. Així, si aconseguim un taxi a bon preu (sempre regatejar) ens sortirà més a compte i ens deixarà on vulguem anar.

Com moure’s-hi

El bus turístic hop-on hop-off és una bona i barata manera de veure la ciutat. Per 10 CUC l’Habana Bus Tour ens portarà des del Parque Central al Malecón, Plaza de la Revolución, Cementerio de Colón… en definitiva, a les principals atraccions!

Els busos locals són barats, 1 CUP, però passen quan volen i sempre van a petar. Ens serviran per anar a llocs menys concorreguts, com al Parque Morro-Cabaña o a les Playas del Este. Un taxi sempre ens facilita la vida. I també podem llogar bicicletes, un dels transports més utilitzats pels cubans!

A l’aeroport no hi ha bus, i els taxis ens voldran cobrar 25 CUC. Per menys de 15 CUC també ens ho faran.


QVEURE-HI

Habana Vieja
Habana Vieja és el que vindria a ser el casc antic de la ciutat, amb edificis remodelats amb capital estranger entre edificis destartalats. És força gran, però la zona amb interès turístic, on s’acumulen els monuments i atraccions, queda aproximadament al triangle format per la badia, el carrer Cuba i el carrer Sol. També és interessant el passeig que va arran d’aigua, i el carrer Obispo amb les seves botiguetes. De nit hi ha molt d’ambient a la Plaza Vieja i al carrer Mercaderes, però bàsicament turistes i preus carots!

Malecón
Qui no ha sentit mai a parlar del Malecón Habanero? A Cuba, el que nosaltres coneixem com a “Passeig Marítim” se n’hi diu Malecón, i segurament el de l’Havana, oficialment Avenida de Maceo, sigui el més famós de tots. Allargant-se 8km des del nord d’Habana Vieja cap a l’oest, l’avinguda de 6 carrils és una barreja de cotxes vells i cotxes moderns, edificis atrotinats i nous, vells pescadors i joves banyant-se i, sobretot, molta gent i molta vida. I, a mig malecón, hi ha l’embaixada dels EE.UU., antiga Interest Section, amb una plaça pleníssima de banderes cubanes al davant, ben curiosa. L’Havana autèntica!

Plaza de la Revolución
Ai, els herois! En aquesta plaça, bastant lletja per cert, envoltada d’edificis grisos i seu del Govern i del Partido, 3 dels grans ídols de Cuba hi són homenatjats. El més famós segurament és el mural del Che, amb la seva mítica frase “Hasta la Victoria Siempre”. Al costat, del mateix estil, Camilo Cienfuegos és recordat amb “Vas Bien Fidel”. I, al davant, el memorial a José Martí, l’estructura més alta de l’Havana (on s’hi pot pujar per 2 CUC), un museu i una estàtua de l’heroi en pose pensador. Viva!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMorro-Cabaña
A l’altre costat de la Badia de l’Havana s’hi erigeixen les dues fortaleses. Primer es va construir la del Morro, teòricament impenetrable fins que els anglesos hi van entrar per darrere. Llavors es va construir la de San Cristobal de la Cabaña,  protegint-ho tot. Potser el millor moment per visitar-les és a la posta del sol, amb l’emblemàtica ceremònia del cañonazo, a les 21 a la Cabaña. Hi ha un far, varis museus i molt bones vistes, però val la pasta entrar-hi: 8-10 CUC a cada fortalesa. Podem arribar-hi en bus (1 CUP), baixant a la parada de just després del túnel que creua la badia, o en taxi (4 CUC).

Hotel Habana Libre
De fet, més que l’hotel, la cantonada on s’ubica, potser el punt més capitalista de tot el país. Bars luxosos s’alternen amb botigues de rom i cigars, un cinema, mercats… Hi trobarem algun restaurant interessant, oficines de turisme i el Coppelia més famós: una botiga de gelats gegant on els cubans fan cua més d’1h per entrar-hi. Els primers dies de govern de Fidel es van fer des de la suite de l’hotel, antigament un Hilton,ben luxosa i a l’últim pis!

Vedado, Playa i altres
Els altres barris de l’Havana també tenen els seus encants. Vedado, a l’oest del centre, és el barri gairebé yanki típic residencial, amb avingudes verdes i gratacels art-decó, construït en l’època d’amistat amb els EE.UU. a principis de s. XX. Hi trobem aquí, també, la gegant Necròpolis Cristobal Colon. Playa, més a l’oest, encara té avingudes més amples, més verdes, mansions més luxoses i moltes ambaixades. Tot i el nom, la veritable zona de platges de la ciutat és a l’est, com Guanabo o Santa Maria del Mar, on s’arriba fàcilment en bus.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s