Valle de Viñales, pagesos i guiris

El Valle de Viñales, unes 2h a l’oest de l’Havana, a la província de Pinar del Río, és un oasis de tranquil·litat entre mogotes a la Sierra de los Órganos, verd, rural i amb moltes atraccions per descobrir, des de platges fins a rius subterranis. Parc Nacional i Patrimoni de la Humanitat, és perfecte per explorar en bici o a peu, però potser ens el trobarem una mica a petar de turistes si hi anem a l’estiu europeu. I a tot arreu s’hi ha de pagar entrada, i no barata. És el que hi ha!

Durant el Cretaci, fa 100 milions d’anys, els rius subterranis van anar menjant-se la pedra calcària de la zona, creant grans cavernes. Al final, els sostres d’aquestes van col·lapsar, deixant només les parets erosionades i formant els mogotes que encara es veuen avui en dia. La vall conté la Gran Caverna de Santo Tomás, el sistema de cavernes més gran de Cuba, i moltes plantacions de tabac amb les respectives cases típiques.

S’hi pot fer una mica de tot: escalar, caminar, anar en bici o en cavall, anar a una platja propera… I al poble mateix hi ha força ambient i moltes opcions per menjar o prendre algo, segurament pel fet d’estar ple de guiris. Al sud hi tenim Pinar del Río i, més a l’oest, zones força despoblades i la península de Guanahacabibes, potser el punt més remot de Cuba!

Com arribar-hi i moure’s-hi

Per arribar a Viñales o a Pinar del Río ens costarà uns 12 CUC amb Víazul, i amb taxi no ens hauria de costar més de 15 CUC, i segurament podríem regatejar-ho. Tardarem unes 2-3h depenent del transport.

Allà, el Viñales Bus Tour, per 5 CUC, ens portarà per les principals atraccions dels voltants en un circuit circular cada hora aproximadament. Podem també llogar una bici o una moto, o parlar amb un taxista i que ens faci algun recorregut, que serà l’opció més cara.


QVEURE-HI

Viñales
El poble de Viñales és el centre neuràlgic de la vall. Arribarem aquí des de l’Havana o Pinar, i segurament hi dormirem i farem totes les activitats des d’aquí. Té un carrer principal on hi ha gairebé tota l’activitat del poble: restaurants, bars, oficines turístiques… i a la plaça principal, on hi ha l’església, és el punt Wi-Fi, i hi ha una discoteca (on cobren entrada) i un edifici públic on hi fan exposicions i coses del rollo cultural. Millor no dormir prop del carrer principal aquest, amb molt de soroll i contaminació dels cotxes.

Excursions
Hi ha infinitat de rutes amb qualsevol mitjà de transport que surten del poble, i companyies que n’organitzen juntament amb molts més guiris. A peu, en bici o a caball, també trobarem jineteros que ens n’intentaran vendre. Potser la més curiosa va a Los Aquáticos, un poble de 2 famílies a la muntanya que utilitzen l’aigua d’allà per a curar enfermetats (total 6km des de la carretera principal). La del Valle de Ancón (8km totals) o la del Mirador del Cuajaní (5.5 km totals) en són d’altres. 10 CUC per persona si contractem guia. El famós Mural de la Prehistòria, al que ens cobraran 3 CUC per entrar-hi, no val absolutament res; amb el tour del bus el veurem suficientment com per adonar-nos-en.

Coves
Degut a la geologia de la vall, la zona està plena de coves. Amb el bus arribarem a la de San Miguel, petita, que té un bar a dins, i a la de l’Indio, una cova que s’ha inundat artificialment i es pot recórrer amb una barcota un tram. Més lluny hi ha la Cueva del Palmarito, on ens podrem banyar. La Cueva del Cable queda prou a prop i s’hi arriba a peu. A la majoria ens cobraran entrada!

Platges
Al nord de la vall hi ha un parell de platges on porten els guiris des de Viñales en excursions d’1 dia. Cayo Jutías, la més propera, és freqüentada per locals (amb el reggaeton a tot volum que això comporta), i tardarem 1h 30′ en arribar-hi, per uns 20 CUC. De camí, per 2 CUC, podem comprar el dinar on el compren els taxistes, però també hi ha restaurants a la platja. És una zona de manglars intercalats amb platges força llarga, on s’hi arriba per una calçada o pedraplén. Cayo Levisa està més lluny i s’hi arriba amb taxi + barca per uns 30 CUC incloent-hi dinar. Té algun hotel i hi ha bàsicament guiris, i és considerada la millor platja de la província. Degut a això, potser, hi ha més activitats (busseig, kayak, snorkel…) que a l’anterior.

Hotels amb vistes
Hi ha un parell d’hotels, Los Jazmines i La Ermita, que estan situats en llocs amb molt bones vistes de la vall i, per uns 5 CUC, ens deixaran entrar a la piscina. Ara bé, s’ha de caminar una mica per arribar-hi. Un bon moment on anar-hi és durant la posta de sol, que ens regalarà imatges espectaculars dels mogotes i les plantacions de tabac.

Pinar del Río i el llunyà oest
La capital de la província, Pinar del Río, és una ciutat poc visitada, de 200 mil habitats, amb una fàbrica de tabac per visitar, arquitectura interessant i, pel que es veu, una bona vida nocturna. Més a l’oest, la península de Guanahacabibes és una de les zones més remotes de Cuba. Parc Nacional i Reserva de la Biosfera, és un pou de fauna i flora únics i té importants centres de busseig i bastantes rutes a peu. A les dues destinacions hi ha excurcions d’un dia des de Viñales, però sobretot a la 2a potser són masses hores de carretera.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s