Santiago de Cuba, calor a l’Oriente

El primer que ens diran els cubans que notarem al arribar a la capital de l’Oriente és la calor. Una calor, en teoria, abrasadora, però que en ple juliol no ens va semblar tan excessiva. Una ciutat gran, d’uns 500.000 habitants i fàcil de recórrer a peu, que divideix els visitants entre els que els encanta l’oferta cultural de la ciutat, i els que no aguanten l’estrès, els cotxes i els jineteros. Però ens sorprendrà per carnaval, i pels voltants podrem fer-hi moltes excursions!

Fundada l’any 1514, el 1522 la ciutat va canviar d’ubicació fins a l’actual, i va tenir el poc celebrat Hernán Cortés com a primer alcalde. Després de l’abandonament de Baracoa, a l’est, Santiago va passar a ser la capital de l’illa, centre de mineria i punt d’arribada d’esclaus. Quan la capitalitat va passar a l’Havana l’any 1607, la ciutat va patir successius atacs de pirates i un declivi de la població a només alguns centenars d’habitats.

La truita es va girar quan a mitjan s. XVII van començar a arribar colons espanyols de la veïna Jaiamca, i al s. XVIII van arribar els terratinents francesos escapant-se de la revolta d’esclaus a Haití. Va ser un segle pròsper, amb la fundació de la primera universitat de l’illa i l’establiment d’un arquebisbat.

A finals de s. XIX, durant la Guerra d’Independència Cubana, els EE.UU. van desembarcar-hi tropes a la zona, i s’hi van lliurar batalles decisives tant en contra dels espanyols com dels ianquis. Aquí també va ser on va haver-hi la primera revolta revolucionària de Cuba, en contra del govern de Batista, amb l’assalt del Cuartel Moncada el 1953 per Fidel Castro i companyia. El 1956 la gent es va tornar a rebel·lar per distreure les tropes i que Fidel desembarqués tranquil a les costes occidentals, sense èxit, però l’1 de gener de 1959 el mateix Fidel Castro va aparèixer per primer cop en públic i va proclamar l’èxit de la revolució. Per alguna cosa se la coneix a Cuba com a “Ciudad Rebelde y Heroica”.

Com arribar-hi i moure’s-hi

Arribar a Santiago en autobús Víazul ens costarà 50 US$ i unes terribles 15 hores des de l’Havana, 33 US$ i 11 hores des de Trinidad, o 15 US$ i 5 hores des de Baracoa.

En avió, molt més convenient, per uns 120€ hi volarem des de l’Havana amb Cubana. El taxi ens cobrarà uns 10 CUC per portar-nos al centre.

Allà, el City Tour Santiago de Cuba, ens portarà pels punts més turístics de la ciutat d’una manera força còmode, des del Cuartel Moncada fins al cementiri de Santa Ifigenia, o està enterrat el mite Cubà José Martí. 5 CUC.


QVEURE-HI

Centre històric
L’acció està als voltants del Parque Céspedes i de la calle Saco, peatonal, la zona més capitalista de la ciutat. El primer és la plaça més animada, amb l’ajuntament, la catedral, un parell d’hotels per adinerats i algunes oficines de turisme. Al balcón de Velázquez hi tindrem bones vistes i bona xerrameca. Els carrers Heredia i Aguilera també són animats, i arribant a Saco ens hi trobarem una gran quantitat de comerços, restaurants i bars de propietat estatal, això si. I tot ple de gent. Potser eren les dates?

Carnaval
El Carnaval de Santiago, potser el més conegut de Cuba i del Carib, té lloc als voltants del 23 de juliol principalment a la part baixa de la ciutat, davant la badia, a l’Av. Garzón. Una sèrie de comparses desfilen per un carrer amb grades a banda i banda, amb noies lleugeres de roba, ballarins motivats i música horrible. Al cap i a la fi només és una rua, que pot acabar siguent avorrida, però l’ambient i la gran quantitat de paradetes de menjar crioll i beure val la pena. A part de la rua, a molts altres llocs de la ciutat hi ha més escenaris amb música i moltes, moltes paradetes.

Gran Santiago
La segona ciutat de Cuba és molt extensa. El famós Cuartel Moncada, al nord-est del centre, va ser la primera revolta de la Revolución, infructuosa pel seu mal planejament i perquè, entre altres coses, el vehicle on anaven les armes es va perdre pels carrers de Santiago. La fàbrica Bacardí (que ara ja no fabrica Bacardí sinó Caney) la trobem al port, prop de l’estació. Al sud, el barri de Tivolí despren un encant francès especial. Ja més lluny, a l’oest hi trobem la Loma de San Juan, escenari de batalles i de commemoració d’aquestes. Al nord-oest, al cementiri de Santa Ifigenia hi ha enterrats molts herois cubans com José Martí o Frank País, i algún dels Bacardí. El City Tour ens hi portarà a tots.

Voltants
Als voltants de la ciutat hi ha unes quantes coses a explorar si disposem de vehicle o ens hi volem aventurar amb un taxi o autobús. A l’entrada de la badia hi trobem el Castell de San Pedro de la Roca, Patrimoni Mundial , fortalesa militar sobre un promontori amb espectaculars vistes. Prop hi ha la peculiar illa de Cayo Granma, petita, força poblada i autènticament cubana, on s’hi arriba amb un ferri des de Punta Gorda. Cap a l’est hi trobarem algunes platges com Aguadores, Sardinero y Siboney, el més interessant no per la platja en sí, sinó potser per la localització i cubanisme.

Excursions
Des de les oficines turístiques de Cubatur o Cubanacán, al Parque Céspedes, ens vendran excursions d’un dia a diferents punts de la zona. L’excursió a la Gran Piedra, d’original nom, ens portarà a veure un pedrusc de dimensions considerables sobre unes muntanyes i amb bones vistes sobre cafetals. El Parque Baconao, on hi ha la pedrota, és una Reserva Mundial de la Biosfera, amb més de 1800 espècies endèmiques només de flora, amb bones platges i submarinisme. L’excursió al Cobre ens portarà al Montserrat (salvant les distàncies) dels cubans, la Basílica de Nuestra Señora del Cobre, sobre un turó i prop de jaciments de coure.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s