Mèxic, a grans trets

Mèxic és d’allò més difícil de descriure, en un simple post d’un blog. La quantitat de cultures, idiomes, ciutats, paisatges, menjar i un llarg etcètera que s’hi acumulen ho fa impossible. El fet que el país sigui immens hi ajuda, i per això en aquest post es parlarà del Mèxic general, sense entrar massa en detall però intentant explicar, a grans trets, l’essència d’un país tan variat.

La història de Mèxic mereix una enciclopèdia sencera, començant pels pobles indígenes com els asteques i els maies (i molts d’altres, menys coneguts), passant per la invasió i destrucció espanyoles, les diferents ocupacions, la independència i fins al Mèxic actual. Una història ben interessant i plena de canvis de trama que, tot i que molt interessant, no tractarem aquí per raons òbvies. Viva México!

Com arribar-hi

Clarament volant-hi, des de Barcelona l’opció més barata seria volar a Cancún amb escala a Brussel·les, Londres o Madrid. Ho podem tenir per uns 400€ tot. També podem volar barat a Estats Units i llavors agafar un altre vol a Mèxic, amb moltes més alternatives. Un vol regular amb una escala Barcelona – Ciutat de Mèxic no sol baixar dels 600€.


A GRANS TRETS

Menjar
Què dir, del menjar mexicà? Si només m’hagués de quedar amb una cosa del país seria aquesta. No només es un menjar deliciós que varia molt segons els regions i èpoques de l’any, sinó que el preu i, sobretot, la facilitat amb la que en trobes, fa que pocs llocs del món siguin comparables a Mèxic. Des dels famosos tacos, totopos (nachos), guacamole, quesadillas i més, a les especialitats més regionals com les tlayudas, el poc-chuc o els chiles en nogada, no ens l’acabarem. Ah, i no ens n’oblidem dels dolços!

Beure
El beure, una de les altres coses famoses de Mèxic. I no només el tequila o les cerveses, que també. I els refrescs, que en veuen en quantitats desproporcionades. Però hi ha tanta varietat de jugos (sucs), aguas (sucs “especials”, una mica més aigualits), batidoslicuados i un llarg etcètera que sempre tindrem alguna beguda nova per provar. És tanta l’afició per les begudes dolces que a vegades ens serà difícil que, sobretot a les paradetes de menjar, ens serveixin aigua!

 

Pobles
Els pobles mexicans són encantadors. Tot i que la seva concepció de poble varia respecte a la nostra (allà són molt més grans) en general les zones interessants són fàcils de recórrer a peu, a més que són llocs tranquils i encantadors. Hem de visitar uns quants dels anomenats Pueblos Mágicos: pobles preciosos, ja sigui per la seva importància històrico-cultural o per les influencies indígenes i/o colonials, i designats com a tals per la secretaria de turisme. N’hi ha 111 (de moment) repartits pel país, però es diu que hi ha corrupció (com no) en el procés de designació. De totes maneres el país està replet de pobles no màgics preciosos i amb un ambient mexicaníssim. Órale!

Ciutats
El monstre de Ciutat de Mèxic pot impressionar al principi, però se li agafa el truc. La resta de ciutats no són tan grans, però òbviament més grans que els nostres estàndards. A les ciutats el caràcter mexicà es perd una mica més que als pobles, com passa a tot arreu, però ni de bon tros tindrem la sensació de no ser a Mèxic. A part de la capital cal destacar Guadalajara, Guanajuato, Puebla, Mazatlán, San Miguel de Allende, Oaxaca i moltes, moltes més. Les més turístiques, com Cancún, Acapulco o Puerto Vallarta, evidentment, tenen molt menys encant.

Natura
Les àrees naturals mexicanes són, un altre cop, d’allò més variades. Des dels deserts del nord, una mica perillosos, fins a les jungles tropicals del sud, el tipus de paisatge és molt canviant. Zones volcàniques, rius, llacs, muntanyes altíssimes, aiguamolls, coves, cenotes… A més, el país compta amb una extensa xarxa de Parcs Nacionals (66 en concret) ben equipats pel senderisme i per als visitants. I, pel que fa a la flora i la fauna, degut a la varietat característica del país, hi ha suficients espècies diferents com per parar un carro.

Costa
La varietat de la costa mexicana la trobem a molt pocs llocs. Al nord, les zones desèrtiques dels estats de la Baixa Califòrnia i del Mar de Cortés, plenes d’animals marins, ens sorprendran. Baixant, la costa del Pacífic es va tornant més cada cop més tropical, i és especialment recomanable a les zones dels estats de Nayarit i Oaxaca, amb bon surf. A l’altre costat, les costes del Carib són especialment boniques a la península del Yucatán… per alguna raó la Costa Maya rep tants turistes!

Cultura
Últim, però no menys important! Es calcula que hi ha com a mínim 64 idiomes indígenes parlats actualment a Mèxic, fet que ja ens dóna una idea de la diversitat cultural del país. Tot i que durant la invasió espanyola aquestes cultures van ser aixafades i assimilades, encara segueixen molt vives avui en dia. Ens farem un fart de veure artesanies: roba, ceràmica, màscares, escultures… de tot i més, i a un bon preu. Mirem de comprar-les a productors locals, i alerta que ens diran “hecho a mano” encara que no ho estigui. I què dir, de les ruïnes arqueològiques? Potser el principal motiu per visitar Mèxic per molta gent, com més a prop de Cancún ens trobem més cara serà l’entrada. Però no podem deixar de visitar-ne.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s