La Cuba irreal, o els resorts cubans i on trobar-los

Cuba és una illa plena de contrastos. Sobretot s’observen si passem de l’escassetat dels supermercats a l’opulència dels resorts, un exercici interessant de fer si es visita l’illa. Tot i que, pel meu gust, estar en un resort no val la pena durant més de 2 nits, hi ha molta gent que va a l’illa caribenya únicament per passar dies en aquestes illes de luxe en mig de la misèria, fent excursions a la dangerous zone de fora-murs com si fos un museu.

Melià Cayo Santa MariaCayo Santa María

Però, què hi fan resorts 100% capitalistes en un país tan comunista? Pel que se sap, els resorts o bé són propietat de l’estat o bé la comparteixen amb les empreses. El “cap” del resort sol ser un militar que ni hi és tot i que segurament cobra, i delega les seves funcions en algú que fins i tot firma amb el seu nom. Els empleats estatals cobren un sou de menys de 30€ al mes tot i que el mínim que paguen els hostes pot ser de 60€ la nit.

A Cuba hi ha diverses zones de resorts. Començant per la més coneguda i luxosa Varadero, podem tenir des dels cayos més aïllats al mig de l’oceà, on només s’hi arriba en avió, zones més per cubans, o zones amb hotels més destartalats. I de ben segur que hi veurem molts europeus, canadencs i estudiants de medicina africans. Les zones de resorts del país les podeu localitzar al següent mapa:

resorts_mapa

Nosaltres en vam visitar un, en concret a Guardalavaca, i amb un parell de nits en vam tenir prou. Potser ens va servir com a una espècie de vacances dins les vacances, una mena de descans després de dies viatjant per Cuba. Vam agrair, sobretot, el menjar. Menjar més variat, més relax, menys gent intentant treure’t algun peso. Viatjar per Cuba cansa més que viatjar per qualsevol altre país.

Tot i això, les quantitats de turistes que reben els resorts no són pas menyspreables. I, si encara us han quedat ganes de visitar algun dels resorts cubans, seguiu llegint i veureu les diferents opcions que hi ha. Visca l’opulència!


Varadero

Varadero és la zona de resorts per excel·lència de Cuba i la més gran del Carib. Aquí hi trobarem de tot: centres comercials de màxim luxe, resorts caríssims, automòbils de primera categoria (cosa difícil de veure a la resta del país), supermercats plens i masses occidentals beguts. Com a mínim és prou a prop de Matanzas i de l’Havana, boniques ciutats que poden ser excursions d’un dia des del resort.

Com arribar-hi

Varadero és el segon aeroport més important de cuba, i podrem volar-hi directament des de múltiples ciutats europees, però no des de Barcelona.

Els grans Cayos

Cayo Coco 

Un cayo, per definició, és un illot ras i sorrenc molt comú a la zona caribenya, amb platges poc profundes, format sobre un escull de corall. A Cuba hi ha molts de cayos però, en concret Cayo Coco i Cayo Largo del Sur són els que tenen més resorts. Els preus són més elevats que a la resta, i solen estar freqüentats sobretot per canadencs (Coco) i per europeus, molt majoritàriament italians (Largo). I potser en pilotes.

Cayo Largo del Sur 

Com arribar-hi

Per carretera podem arribar a tots els cayos que hem dit, a exepció del Largo. De totes maneres, tant aquest com Coco tenen aeroport, i hi podem volar directament des de moltes ciutats canadenques així com des d’algunes europees, sobretot les grans italianes.

Guardalavaca, Holguín

Es diu que aquesta zona del sud del pais és on hi ha els resorts que visiten els cubans. Nosaltres és on vam estar, per 62€ la nit per persona. La platja era molt “normal” (pel Carib), l’habitació i la piscina no estaven malament però, sens dubte, el millor de tot va ser el menjar, un parèntesi a tant arròs amb mongetes amb pollastre amb plàtan. Vam conèixer gent pintoresca, com un grup d’estudians de medicina congolesos forrats que s’hi passaven dos (DOS!) mesos sencers.

Com arribar-hi

A Guardalavaca s’hi arriba fàcilment des d’Holguín ciutat amb un colectivo, a poder ser dels locals. Nosaltres vam arribar-hi així, però per sortir-ne ens cobraven un ull de la cara. Vam poder agafar un autobús dels treballadors que ens va deixar a la ciutat més propera, tot i que per llei aquests autobusos no poden portar estrangers.

Altres zones

Cayo Guillermo 

A part de les típiques àrees de resorts, a Cuba hi ha algunes zones menys conegudes i amb hotels menys ostentosos, però segurament més tranquil·les i més cubanes que la resta. Per exemple, un parell de cayos també coneguts són Cayo Guillermo i Cayo Santa María, tot i que els accessos són més difícils. A Camagüey, Playa Santa Lucía compta amb alguns resorts que han vist millors dies. I, si volem un descans prop de Trinidad, Playa Ancón compta també amb alguns hotels a poca distància de la turística ciutat.

brisas-santa-lucia-sPlaya Santa Lucía

One thought on “La Cuba irreal, o els resorts cubans i on trobar-los

  1. Cuba, com al sud-est asiàtic, saben molt bé com rentabilitzar el turisme. S’ ha de tenir ganes de caminar, preguntar i com dieu, no obrir la Lonely Planet. Nosaltres hi vam anar fa uns quants anys, quan no hi havia mòbils amb wifi i quan havies de preguntar a la gent. En aquell temps encara es podia menjar als restaurants per cubans a preus de cubans (menys d’un dolar) i dormir a les cases particulars a preus decents. També és cert que un de nosaltres és argentí i el Che encara ajuda 😉
    fuetimate.com

    M'agrada

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s