Chapada dos Veadeiros: cascades, rastuts i cristalls

Saltos do Río Preto

Diuen que el Parc Nacional de la Chapada dos Veadiros és el lloc més espiritual del Brasil. Això es deu, en principi, al fet que el parc estigui situat sobre una de les acumulacions de cristalls de quars més grans del món. En èpoques anteriors, aquest quars s’explotava i s’enviava a tot el món, i actualment els pobles de la zona han esdevingut un pol d’atracció per a gent espiritualment sensible, entre els que majoritàriament hi ha hippies. Això és el que realment fa que el lloc sigui especial i, segurament, un dels més pintorescos del país. El Parc Nacional va ser creat el 1961 i és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 2001.

Per entrar al parc en principi necessitarem un guia. De totes maneres els camins estan molt ben indicats, i a les oficines de turisme i allotjaments hi trobarem un mapa gratuït del parc i voltants molt complert. Els guies es passegen pels hotels els matins buscant clientela, i els mateixos hotels també us poden posar en contacte amb guies. Pel que es veu estan tots associats, i els preus són similars. Espereu uns 150 – 200 R$ al dia per guia i transport. Nosaltres en recomanem dos, pel bon preu i tracte rebut:

Murilo:  +55 62 9920-0263   

José +55 62 9939-1744   

Com arribar-hi

La manera més fàcil es per carretera des de Brasília, o bé amb un cotxe llogat o amb autobús. El poble més important de la zona Alto Paraíso de Goiás, està connectada amb el DF per un parell o tres d’autobusos diaris. D’Alto Paraíso a São Jorge, el poble més proper a l’entrada del parc, s’hi pot anar també amb autobús (1 o 2 diaris), en cotxe privat (aprox. 150 R$) o en bici (aprox. 40 km), per una carretera recentment asfaltada i amb carril bici. Els bitllets d’autobús es poden comprar fàcilment a BusBud. El millor moment per visitar el parc és d’abril a octubre, abans de les pluges.


QVEURE-HI

Saltos do Río Preto
Els salts del riu Preto són l’atracció més visitada de tot el parc. Situats a uns 6 km de l’entrada, són dos cascades situades l’una després de l’altra. Al cap d’uns 5 km de caminada a través del cerrado, arribarem a una pronunciada baixada fins al mirador del Salto II, de 120 m d’alçada, al qual no s’hi pot accedir. Caminant una mica més arribarem al Salto I, de 80 m, i amb una zona d’aigües tranquil·les on ens hi podrem banyar i relaxar. La tornada pot ser dura, sobretot el principi, pel que val més emportar-se bones provisions d’aigua!

Saltos do Río PretoSaltos do Río Preto

Valle da Lua
Valle da LuaValle da LuaAquí, l’erosió de l’aigua ha tallat a la roca unes formes de tot tipus que realment recorden a la Lluna. Hi ha diverses zones on banyar-s’hi, però no s’hi pot entrar en dies de pluja per la possibilitat d’avingudes sobtades. Està situat a uns 10 km de São Jorge i en propietat privada, fora del parc. L’entrada són uns 15 – 20 R$.

Altres rutes
El Parc Nacional està ple de cascades, rierols i camins per recórrer. El mapa gratuït del parc indica tots els llocs interessants on anar així com les rutes per a arribar-hi. Prop dels pobles hi ha alguns on podrem arribar-hi caminant o en bicicleta, però en general necessitarem la contractació d’un guia per a arribar-hi. Els més coneguts són el circuit Cânions e Carioquinhas, a través de canyons i roques on saltar al riu Preto; i el del Vale Dourado, un tranquil recorregut pel Río dos Couros amb una espècie de flotador. Més informació a http://www.veadeirosoficial.com.br/onde-ir/.

Jardim de Maytrea

Jardim de Maytréia, molt valorat entre els místics per la seva força “espiritual i magnètica”

Alto Paraíso i São Jorge
Segurament candidats a ser els pobles més peculiars de Brasil, són els principals pobles de la zona, i els de millor accés. Alto Paraíso de Goiás, el més gran, és una bona base, amb busos a altres ciutats i gran quantitat de guies, allotjaments, comerços i, important, caixers automàtics (menys l’únic que ens funcionava: Bradesco). Però exceptuant alguns rastuts i hippies, és un poble normal. São Jorge, ben bé a l’entrada del parc (2 km), és com un poble de platja al bell mig del continent: carrers de sorra, gent descalça, xiringuitos, paradetes… Un poble amb encant, aquí sí que ple de rastuts i hippies, forces llocs on menjar i molt a prop de les principals atraccions, és a dir, excursions més barates!

São Jorge

São Jorge

El cerrado
El cerrado és, en plan simple, la sabana brasilera. Tot i que pugui semblar força inhòspit, és la casa de 10.000 espècies diferents, un 44% de les quals només es poden trobar aquí. La majoria de plantes són molt resistents al foc, i de l’autòcton capim dourado (herba d’or) sen fan grans quantitats de joies i complements. Actualment només queda el 20% d’extensió de cerrado original, pel que les espècies que hi viuen també estan amenaçades, algunes tan emblemàtiques com el llop de crinera: el cànid més gran de Sud-amèrica, però que no és ni llop ni guineu, ni hi està gaire emparentat. També hi viuen l’ós formiguer i l’armadillo gegant. De cerrado n’hi ha de 4 tipus, depenent de la vegetació, i es combinen entre ells per a formar un veritable mosaic estil sabana!

Caminant pel cerrado

Caminant pel cerrado

Canyó del Río Preto

Canyó del Río Preto

Respon